top of page
Sök
Skribentens bildTreefling

Utflyktstips på Öland : Neptuni åkrar

Uppdaterat: 12 dec. 2022

På nordvästra Öland, i Borgholms kommun, ligger Neptuni åkrar, ett tjugo hektar stort kargat naturreservat. Det fick sitt namn efter den romerska havsguden Neptunus av ingen mindre än Carl von Linné, 1741.

strand täckt med blåelds blommor

(Image credit: BengtALundberg / CC BY 2.5. Color enhancement.)


Området består främst av ett utbrett klapperstensfält, vars stenar har eroderats ner till sin nuvarande form av havets krafter. Bland stenarna finns det fossil* från djur som levde för miljontals år sedan, till exempel trilobiter.


(*I reservatet är det förbjudet att knacka loss eller plocka med sig fossil.)


I den karga och blåsiga miljön klarar endast torktåliga växter att överleva. Man kan bland annat finna backtimjan, grenigt kungsljus, spåtistel, tulkört med mera växa bland stenarna. Det är dock blomman blåeld som är den stora stjärnan i reservatet. På sommaren täcks Neptuni av dess magnifika blåa blommor.


Längs strandlinjen under de varmare månaderna söker vadarfåglar som rödbena, större strandpipare, och strandskata föda. Sveriges största örnart, havsörnen, vistas regelbundet i området.


I den södra delen av reservatet finns Ölands nordligaste vikingagravfält. Det är 150 meter långt, 30 meter brett och består av ett flertal rösen och olika stensättningar. Söder om gravfältet står Höga flisa, en rest sten, som enligt traditionen var en kristen böneplats för den lokala fiskarbefolkningen.


Vi på Treefling tycker att det är vikigt att vistas i skog och mark, ta hand om vår natur och unna dig en vandring i det vackra naturreservatet, Neptuni åkrar.


0 kommentarer

Comentarios


bottom of page